8. VELFERDSPERMISJONER

 DETTE ER EN DEL AV PERMISJONSREGLEMENTET
Velferdspermisjoner kommer i tillegg til bestemmelsene ovenfor som er gitt i arbeidsmiljøloven kap. 12, Hovedtariffavtalen § 8, § 9, § 14.1 første ledd og Hovedavtalen del B § 3.
 
·      Når viktige velferdsgrunner foreligger, kan en arbeidstaker tilstås velferdspermisjon med lønn i inntil 12 arbeidsdager eller inntil 24 arbeidsdager med halv lønn innen kalenderåret. – jfr. HTA §14 - del 1.
·      Dagene er forholdsmessig i forhold til stillingsprosent. Deltidsansatte innvilges permisjon forholdsmessig etter stillingens størrelse.
·      Velferdspermisjoner med lønn kan maksimalt innvilges for totale dager i løpet av et kalenderår, uansett bestemmelse. Fri ut over 12 dager, eller ut over det maksimale antall dager for de forskjellige permisjonsordninger, må i tilfelle innvilges som ulønnet permisjon.
·      Dersom permisjon innvilges for under en 1/2 dag, regnes ikke dette som en hel dag med velferdspermisjon. Dersom det gis permisjon for 1/2 dag eller mer, regnes det som en hel dags permisjon. Både hele og halve dager med permisjon teller med i antall dager som er innvilget.                                                                                                                                              
·         Ellers vil arbeidsgiver i den grad det er mulig for å opprettholde drift og tilgang til vikarer, strekke seg langt for å gi nødvendig permisjon uten lønn ved andre velferdsgrunner enn de som er hjemlet med lønn.
 
Bevisstgjorte ledere skal vurdere søknader om velferdspermisjoner ut fra hensynet til drift og samtidig ivareta den ansattes behov på en god måte.

Vårt reglement er retningsgivende for forhold som er rimelig å vurdere i forhold til lønnet velferdspermisjon. Det antall dager det søkes permisjon for i hvert enkelt tilfelle er ikke absolutt, men avhengig av 2 forhold:  
 
  1. Den enkelte arbeidstakers begrunnelse for sin søknad
  2. Driftssituasjonen på det aktuelle tidspunktet.
 
Ved utøvelse av skjønn har våre ansatte krav på, og skal behandles likeverdig, men individuelt. Disse kriteriene kan medføre forskjellig svar eller løsninger på tilsynelatende like forhold fra enhet til enhet.
 
Salg av vakter til andre skal ikke forekomme og er ikke en akseptert ordning. Arbeidsgiver kan også risikere et erstatningsansvar ovenfor 3. mann ved å godkjenne slike ordninger.
 
Det er også en stor risiko forbundet med ordningen i forhold til både den ansattes rettigheter når det gjelder både lønn, sykdom og forsikringer. ”Selger” vil bl.a. risikere et erstatningskrav dersom det oppstår situasjoner som utløser personskader.
 
Bytte av vakter kan forekomme, men dette skal være avklart og godkjent av leder.
 
Det forutsettes at alle ansatte og spesielt deltidsansatte tilstreber å legge denne type avtale til sin fritid. Dersom dette ikke lar seg gjøre, gis det permisjon med lønn for nødvendig tid. Kopi av innkalling/henvisning kan bli krevd. Fri utover nødvendig tid (reise + behandling) må dokumenteres med sykmelding, ellers gis det permisjon uten nn.
 
Permisjon ved undersøkelse/behandling hos spesialist/andrelinjetjenesten eller sykehus:
Det gis permisjon med lønn dersom dette er rekvirert/bestilt av behandlende lege.
 
Timeavtale uten henvisning hos spesialist, private institutter osv. gis permisjon uten lønn.
 
Det gis permisjon med lønn for å delta i mammografiundersøkelser som det blir innkalt til offentlig.

Ved gjentatte undersøkelser, kontroller o.l. bør en tilstrebe å få lagt timen til det tidspunkt på dagen som er til minst mulig ulempe for avdelingen, eventuelt på fridager.
 
Det gis permisjon med lønn for nødvendig medgått tid til å følge egne barn under 12 år til lege, spesialistlege og til sykehus. For å følge barn over 12 år gis permisjon uten lønn.

Dersom den ansatte har rettigheter i form av egenmelding sykt barn og legebesøk/behandling er relatert til dette, kan det brukes egenmelding sykt barn.
 
Hvis foreldre, andre slektninger e.l. trenger tilsyn eller må ha følge til lege, sykehus etc. gis det permisjon uten lønn.
 
Hvis et familiemedlem trenger hjelp og tilsyn i hjemmet etter f.eks. en operasjon gis det permisjon uten lønn.
 
Det gis permisjon uten lønn for å følge barn til legekontroll før skolestart eller andre ordinære barnekontroller ved helsestasjon.
 
Ellers har helseforetakene ordninger med ytelser ved følge av pasienter til spesialisthelsetjenester dersom dette er påkrevd. Det kan fremsettes krav om dekning av tapt arbeidsfortjeneste. Dette dekkes etter egne satser. Jf. § 10 i Syketransportforskriften. Kravskjema sendes Helseforetakenes senter for pasientreiser ANS. Søknadsskjema finnes på http://www/pasientreiser.no.
 
I tillegg til rettigheter ved barns sykdom/ barnepassers sykdom jfr. AML § 33 A og HTA har vi følgende:
 
·         Permisjon med lønn inntil 5 dager ved alvorlig akutt sykdomi nærmeste familie.
(Nærmeste familie: ektefelle/partner, samboer, foreldre, besteforeldre, barn).
·         Permisjon med lønn kan gis inntil 5 dager ved nødvendig pleie av syke familiemedlemmer; arbeidsgiver vil kunne be om attestasjon fra lege på at dette er påkrevd.
·         Ved planlagt behandling/operasjon eller ved mindre alvorlig sykdom skal permisjon gis i form av ulønnet permisjon eller i form av avspasering/ innarbeiding.
 
Omsorg for og pleie av nære pårørende:
 
Arbeidsmiljøloven § 12-10 gir ellers rett til permisjon i inntil 60 dager for pleie av nære pårørende i hjemmet i terminalfasen. Retten til lønn under slik permisjon er regulert i Folketrygdloven § 9-12.
 
Arbeidstaker har rett til permisjon i inntil 10 dager hvert kalenderår for å gi nødvendig omsorg til foreldre, ektefelle, samboer eller registrert partner. jfr. Aml § 12-10 jf. 12-9. Dette er ulønnet permisjon.
 
Ved omsorg for barn under 12 år som er eller har vært innlagt i helseinstitusjon eller er behandlet poliklinisk i sykehus, kan det fremsettes søknad hos NAV om pleiepenger hvis barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie. Pleiepenger tilstås når pleiebehovet strekker seg over mer enn sju kalenderdager. Dersom barnet er kronisk sykt eller funksjonshemmet, gjelder retten til barnet fyller 18 år. Jf. Folketrygdloven § 9-10.
Videre kan NAV tilstå pleiepenger ved omsorg for barn under 18 år som har en livstruende eller annen svært alvorlig sykdom eller skade. Det er et vilkår at medlemmet av hensyn til barnet må oppholde seg i en helseinstitusjon mens barnet er innlagt, eller må være hjemme fordi barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie. Når slik sykdom må anses for varig, er retten til pleiepenger begrenset til perioder hvor sykdommen er ustabil. Når barnet lider av en svært alvorlig progredierende sykdom, kan det foreligge en kontinuerlig rett til pleiepenger. Det kan også utbetales pleiepenger i startfasen av en svært alvorlig, varig sykdom. Til et medlem som har omsorgen for en psykisk utviklingshemmet person som har en livstruende eller annen svært alvorlig sykdom eller skade, ytes det pleiepenger uten hensyn til aldersgrensen på 18 år. Jf. Folketrygdloven § 9-11.
NAV kan også tilstå opplæringspenger til et medlem som har omsorg for barn med en funksjonshemning eller en langvarig sykdom, dersom medlemmet gjennomgår opplæring ved en godkjent helseinstitusjon eller deltar på foreldrekurs ved et offentlig spesialpedagogisk kompetansesenter. Det er et vilkår at opplæringen er nødvendig for at medlemmet skal kunne ta seg av og behandle barnet. Stønad kan gis selv om barnet har fylt 18 år. Jf. Folketrygdloven § 9-13.
Ved dødsfall/begravelse i nærmeste familie kan det innvilges inntil 3 dager permisjon med lønn, eventuelt med tillegg av nødvendige reisedager.
 
Med nærmeste familie menes: foreldre, barn, ektefelle/samboer/partner, besteforeldre, søsken og svigerforeldre.
 
I andre tilfeller hvor den avdøde har stått arbeidstakeren særlig nær (f.eks tante, onkel, kollegaer, mv.) gis det permisjon for begravelsesdagen for nødvendig tid – inntil 1 dag.
 
Ved urnenedsettelse innvilges permisjon med lønn inntil en dag, eventuelt med tillegg av nødvendige reisedager. Permisjonen er betinget av at dødsfallet har skjedd i nær familie. (Foreldre, barn, ektefelle/samboer/partner, besteforeldre, søsken og svigerforeldre.)
For tilvenning av barn i barnehage kan innvilges permisjon med lønn i inntil 3 dager når arbeidstakeren må være til stede hos barnet de første dagene i barnehagen. Det gis permisjon med lønn for den tid det er nødvendig å være tilstede i barnehagen. Det er en forutsetning at andre familiemedlemmer ikke kan være til stede.
 
Det innvilges permisjon med lønn for nødvendig tid ved følge av datter/sønn til første skoledag i første klasse.
 
 
8.7 Deltakelse i hjelpekorps
Arbeidstakere som er knyttet til Norges Røde Kors hjelpekorps, Norsk Folkehjelps
beredskaps- og ettersøkningsgruppe, eller Norske redningshunder, gis permisjon med lønn i forbindelse med utrykning til hjelp for nødstilte.
 

8.8 Blodgiving
Arbeidstakere innvilges permisjon med lønn for nødvendig tid ved blodgiving dersom dette må skje i arbeidstida.
 
 
Deltakelse i idrettsarrangementer skal som hovedregel trekkes fra ferien eller tilstås uten lønn, med unntak av de tilfeller hvor en arbeidstaker er uttatt til å representere landet i De olympiske leker, VM, EM eller landskamper. Arbeidstaker tilstås da permisjon med lønn inntil 5 arbeidsdager pr kalenderår.
 
Det forutsettes at vedkommende arbeidstaker deltar fra en idrettsgren eller et forbund som er tilsluttet Norges Idrettsforbund.
 
For deltakelse i finalen i NM tilstås permisjon med lønn i inntil 2 dager pr. kalenderår.
 
Ordningen praktiseres både for utøvere og idrettsledere.
 
For medlemmer av hovedkomité i olympiade, verdensmesterskap, europamesterskap,
landskamper, eller norgesmesterskap, gis permisjon med lønn i inntil 5 dager pr år.
Dersom deltakeren tilstås noen form for økonomisk kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste, skal dette gå til fradrag.
 
Arbeidstaker som blir valgt til utsending til nominasjonsmøter ved stortingsvalg, fylkestingsvalg eller kommunevalg kan innvilges permisjon med lønn.
 

Punktene under kap. 9 er ikke hjemlet i lov, tariffavtale eller annet oginnvilges som ulønnet permisjon. Listen er ikke uttømmende.
 
  • Det gis ikke permisjon ved besøk hos frisør, biltilsyn og optiker
  • Besøk hos advokat og lignende – permisjon uten lønn
  • Eget bryllup  - permisjon uten lønn.
  • Barnedåp /navneseremoni for eget barn – permisjon uten lønn
  • Konfirmasjon for eget barn, kirkelig eller borgelig – permisjon uten lønn
  • Husbygging og istandsetting av eget hus / leilighet – permisjon uten lønn.
  • Det gis permisjon uten lønn for å følge barn til legekontroll før skolestart eller andre ordinære barnekontroller ved helsestasjon.
 
Behandling og undersøkelse hos tannlege skal gjøres i fritiden eventuelt innunder fleksitidsordningen eller som permisjon uten lønn.
 
Det gis permisjon uten lønn for å følge barn til tannlege eller reguleringstannlege.
 
Permisjon uten lønn inntil 2 dager per år. Bestemmelsen gjelder for både norske og utenlandske statsborgere. Jf. Lov om trudomsamfunn og ymist anna § 27a).
 
 Hele permisjonsregementet kan leses her