Retningslinjer for omplassering til annen stilling pga redusert arbeidsevne( intern attføring)

Arbeidsgiver skal, så langt det er mulig legge til rette for at ansatte med redusert arbeidsevne skal kunne beholde eller få et passende arbeid.

Jfr Arbeidsmiljølovens § 4-6

Arbeidsgiver har ikke plikt til å opprette ny stilling.

Arbeidstaker plikter å bidra til tilretteleggingen jfr AML §2-3

Erfaringsvis blir behovet for omplassering lagt fram i et av de faste møtepunktene i sykefraværsoppfølgingen

Dialogmøte 1, Dialogmøte 2 eller direkte fra leder, den ansatte eller etter henvisning fra bedriftslegen.

HMS-rådgiver/ leder i attføringsutvalget bistår lederne i dette arbeidet og koordinerer omplasseringen. Dette skjer i tett samarbeid med Attføringsutvalget og NAV lokalt.

Ansatte som skal omplasseres av helsemessige årsaker, skal ha samtale med bedriftslegen.

HMS-rådgiver går igjennom oversikt over avdelinger sammen med den ansatte. Kvalifikasjoner og muligheter/begrensinger dokumenteres og arkiveres i personalmappe

HMS-rådgiver undersøker mulighet for ledige stillinger, faste eller midlertidige.

Det avtales inntil 3 dager med observasjonspraksis i den/de avdelinger der det er aktuelt med arbeidsutprøving.

Leder i avdeling der utprøving evt skal foregå har samtale med den ansatte og HMS-rådgiver.

Tillitsvalgte informeres og tas med på råd, jfr AML § 4-6 (2) og kan delta i møtet.

Når den ansatte skal ha arbeidsutprøving i sykepengeåret, skjer det ved gradert eller hel friskmelding.

Det skrives da en tilsettingssak om midlertidig arbeidsavtale, inntil 3 mndr arbeidsutprøving med tanke på omplassering.

Den ansatte meldes i regelen inn på lønn i den nye avdelingen/enheten og ut fra den avdelingen som han /hun omplasseres fra.

Ansatte som omplasseres til annen stilling pga helse, har rett til å beholde sin lønnsplassering, jfr HTA § 3.2

Ved gradert sykmelding, kreves refusjon fra den faste stillingen.

Det kan gjøres avtale med NAV om arbeidsutprøving ut over lønnet omplassert stillingsstørrelse for å teste arbeidskapasitet Avtalen skal være skriftlig og inneholde en klar hensikt, omfang og varighet. Skjema ”Oppfølgingsplan for sm” benyttes.

Arbeidsutprøving etter maxdato for sykepenger ( 12 mndr sykmelding), kan skje med arbeidsavklaringspenger etter avtale med NAV.

Arbeidsutprøvingen kan skje i egen stilling eller annen passende stilling som er ledig.

Før arbeidsutprøving starter, skal det skrives en ny OP og avtale med NAV:Skjema «Opplæring i ordinær virksomhet» eller NLKs OP brukes. Det søkes tilretteleggingstilskudd fra NAV.

Leder i avdelingen der utprøving foregår og HMS – rådgiver avtaler evaluering, ca 1 g pr mnd.

Det kan avtales utprøving selv om det ikke er ledig stilling pr dato. Da vi hensikten være å teste arbeidskapasiteten og om det er passende arbeid for dne ansatte.

Hvis omplasseringen er vellykket, skrives en tilsettingsingssak med arbeidsavtale om omplassering etter vanlige prosedyrer, noe som betyr at den ansatte er løst fra sin tidligere stilling.

Dersom den ansatte fungerer i ny stilling etter arbeidsutprøving og så takker nei til tilbudet om stilling, må det vurderes om det blir å betrakte som en oppsigelse jfr rutiner for personalomstilling.

Dersom den ansatte takker nei til tilbud om utprøving i annet passende arbeid, strykes han / hun av lista for omplassering. Arbeidsgivers tilretteleggingsplikt ansees å være oppfylt.

Ved fortsatt sykefravær etter maxdato, avholdes dialogmøter ved 1 ½ og 2 års ( evt lenger, hvert halvår) sykefravær. Den ansatte må være i et opplegg med medisinsk behandling eller utdanning via NAV.

Hvis det ikke er en klar, realistisk plan for å komme tilbake til arbeid etter 2 år, vurderes arbeidsforholdet avsluttet. ( egne prosedyrer)

Ekstern attføring

Hvis det ikke er mulig med intern omplassering, kan NAV ta over attføringen.

Der hensikten er å teste arbeidsevnen for videreutdanning kan NAV gjøre avtale om arbeidsutprøving med sykepenger i en av kommunens avdelinger

Når den ansatte får vedtak fra NAV om ekstern attføring, vurderes det om arbeidsforholdet skal avsluttes. Det kan skje etter 12 mndr sykefravær, fortrinnsvis ved at den ansatte selv sier opp sin stilling pga sykdom.

Hvis den ansatte ikke ønsker avslutte arbeidsforholdet, vurderes dette av arbeidsgiver etter vanlige prosedyrer.

Det vises ellers til Nordre Land kommunes Tilsettingsprosedyre, Arbeidsmiljølovens § 4-6 ,§ 15

Vedtatt i AMU 2012, rev 19.11.12