1. Nordre Land kommune er en åpen organisasjon som er til for innbyggerne i kommunen. Forvaltningsloven og offentlighetsloven understreker dette.

·Utgangspunktet er at ansatte i Nordre Land kommune har samme rett som andre borgere til å ytre seg offentlig om kommunale saker, så lenge lovpålagt taushetsplikt ikke krenkes. Den som velger å bruke ytringsfriheten må være seg bevisst at vedkommende uttaler seg på egne vegne.
·Samtidig er det viktig at kommunen utad framstår som en organisasjon som er preget av samhandling og intern lojalitet. Uenighet om løsning av saker bør forsøkes avklart internt og som en del av saksbehandlingen. Uenighet bør forsøkes presentert som alternative løsninger, ikke som uenighet mellom navngitte personer. Det er et lederansvar å sørge for at intern uenighet behandles på en god og konstruktiv måte, uenighet kan være et gode.
·En ansatt har en lojalitetsplikt overfor sin arbeidsgiver. I praksis må en ansatt derfor alltid veie sin ytringsfrihet opp mot denne lojalitetsplikten. En god regel er at for forhold som hører inn under eget ansvarsområde bør den ansatte gå tjenesteveg med eventuelle kritiske synspunkter. Under enhver omstendighet bør tjenesteveg forsøkes før den ansatte ytrer seg offentlig mot overordnet eller mot arbeidsgiver i saker som gjelder eget arbeidsområde.

2. Informasjon til media- på vegne av kommunen
Nordre Land kommune ønsker å ha et godt forhold til media, en positiv holdning til medias rolle og arbeidsmåte er en del av dette forholdet. ·Det er et lederansvar å informere media i aktuelle saker og hendelser. Kommunens rådmenn, forvaltningssjef, organisasjonssjef og resultatenhetsledere har rett og plikt til å uttale seg på kommunens vegne og gi faktiske opplysninger.
·De har tilsvarende rett til å gi uttrykk for vurderinger innenfor eget ansvarsområde, så lenge dette ikke oppfattes som kritikk mot lovlig fattede vedtak.
·I krisesituasjoner gjelder spesielle regler for kommunens kontakt med media, hovedregelen er da at ordfører er kommunens talsperson.

3. Informasjon til brukere av kommunale tjenester
Nordre Land kommune ønsker å ha et åpent og godt forhold til brukerne av kommunens tjenester, trygghet for brukerne er en grunnleggende forutsetning for dette forholdet.

·Alle ansatte har plikt til lojalt å informere brukere og andre om konsekvenser av de vedtak som overordnede har fattet og gjennomføre disse. Ytringsfriheten bør ikke brukes på en slik måte at det oppfattes som at ansatte ikke er villig til å gjennomføre lovlig fattede vedtak.





Reglementet er vedtatt av Nordre Land kommunestyre 13. oktober 1981.
Reglementet er endret av Nordre Land kommunestyre 25. mars 1985.
Reglementet er endret i medhold av K-sak 157/88 jfr. også A-sak 2/89 gjeldene fra 01.03.1989,
foreløpig gjeldene til 31.12.1991.
Reglementet er endret i medhold av K-sak 008/96.
Reglementet er endret av Formannskapet-adm i møte 03.03.99.
Reglementets § 17 er endret av f-adm i møte 08.12.04

Oppdatert 20.06.2008